26. Bře

Zmrzlina z černého čaje

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Černý, bílý, zelený, červený…
Piji ho prakticky všude, ráno, v poledne i večer.
U nás je zvykem pití čaje s medem a citronem. V Tibetu je čajový prášek smíchán s mlékem a solí. Mongolsko je známo svým slaným čajem, do kterého se přidává mléko, máslo, pepř…V Indii se čaj pije s mlékem, cukrem a někdy s přídavkem kardamomu nebo zázvoru. V Turecku se podává ve velmi malých skleničkách s kostkou cukru. V Anglii se pije s mlékem či se smetanou v přesně stanovených hodinách.

caj 010x

Jak se vyrábí černý čaj?
Nejlepší metodou konzervace je fermentace, při níž čajové lístky získají specifickou měděnou barvu.
Rozdíl mezi zeleným a černým čajem je pouze ve způsobu zpracování.

Zmrzlina z černého čaje?
Proč ne.
Dávejte přednost sypanému, vybírejte podle chuti a nakupujte u odborníků. Čím čerstvější čaj, tím lepší. Vyzkoušeli jsme Matale, cejlonský černý čaj, Assam Mokalbari, čaj ovocné chuti a rubínové barvy a proslavený Earl Grey, lehce ovoněný elegantní vůní bergamotu.
Jak čaj připravit?
Čím je čaj tmavší, tím teplejší vodou se zalévá. Černý čaj vodou vroucí. Při zvýšení doby vyluhování na 4 minuty je chuť spíše trpce ostrá až nahořklá. Chuť čaje zjemníme přidáním mléka, smetany a cukru. A už máme zmrzlinu zahalenou do exotické vůně.

caj 096

Čaj o páté? Klidně několik porcí zmrzliny z čaje denně!

Tip: louhování čaje – méně je více.

caj 004caj 017

Jednoduše. Angelato