15. Bře

Zázvor & kardamom

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Ano, je to tak! Po zimní pauze jsme opět zpátky. Vím, že jste všichni hořeli nedočkavostí, až přijde náš comeback. Já taky!
Ptáte se, co se právě děje, vaří, míchá v kuchyni Angelata?
Pro všechny zázvoromily – tento měsíc bude patřit zázvoru. Je to chuť čistá, jednoduchá, ale přesto neotřelá.
Se špetkou rozdrcených semen vzácného, voňavého kardamomu zázvorová zmrzlina chytí nový šmrnc… budete jí okouzleni.
Výrazný zázvor je někomu nepříjemný, někdo jeho pálivost naopak zbožňuje. Tuto zvláštní chuť způsobují látky zvané gingerol, éterické oleje a silice.
Znáte kardamom?
Kardamom je příbuzný zázvoru. Z rostliny se sklízí zelené lusky se semínky, která se buď používají celá, nebo se drtí či melou na prášek. Kardamom je třetí nejdražší koření na světě (po šafránu a vanilce). Chuť má aromatickou, jemně pálivou, ale svěží, připomíná eukalyptus.
Kupujeme vždy čerstvý zázvor. Oloupaný krájíme na tenké plátky, kardamomová semínka rozdrtíme. Přidáme do fior di latte, dáme do zmrzlinového stroje a pak už nezbývá nic jiného, než zmrzlinu položit na špičku jazyka, nechat jí rozpouštět a válet v ústech.
Té se prostě nedá nic vytknout.

P.S.: Pozor na množství, zázvor je fakt ostrý. 🙂 Hóóódně pálí, když se nechá louhovat moc dlouho.

IMG_6509cIMG_6512c IMG_6521x IMG_6555c

Jednoduše. Angelato