09. Říj

Sladké (i slané) pokušení aneb zmrzlina ze slaného karamelu

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Sladkého se úplně vzdát neumím.
Ani se nebojím, že budu z karamelu přeslazená do konce svého života.

A může být sladký karamel slaný? Nesmíte se divit, že je slaný karamel slaný jen trochu. Hmmm, co k tomu dodat…. Nejlepší proto je – rovnou ho celý sníst!
Už běžím navařit další várku.

slani karamel 203

Jak na to?
Vše si připravte předem a pak očekávejte chutný výsledek.
Co potřebujete?
Cukr a smetanu v poměru 1:1 a špetku mořské soli.
Práce pak jde docela rychle.
Do vyššího hrnce vsypete cukr, nemícháte, protože pak začnou vznikat ztvrdlé krystalky cukru, kterých se už nezbavíte. Cukr necháte rozpustit, krásně zjantarovat, potom naléváte smetanu, kterou jste nechali jen prohřát. Směs bublá a může se zdát, že vzkypí – takže hlídat! Nechte důkladně uvařit a zhoustnout.
Poté vše sejmete z plotny, necháte vychladnout a nakonec podle chuti osolíte mořskou vločkovou solí Maldon. Velice efektní je, pokud touto solí dolaďujete již hotový karamel. A z karamelu a fior di latte už je extravagantní chuť Angelata.

A nejsladším zadostiučiněním je, když zmrzlinu ze slaného karamelu přijdou ochutnat i ti největší sabotéři. Závislost zaručena! Proto v říjnu na celé čáře vítězí.

P.S.: Pozor! Rozpálený cukr je pěkně žhavý! Nespálit prsty!

collage3 collage2 collage1 slani karamel 351

Jednoduše. Angelato