27. Kvě

Rozhovor s Petrem Wagnerem: Jsem v podstatě chronický experimentátor

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Je snadné povídat si s někým, kdo vám má co sdělit. Je těžké pokládat otázky někomu, kdo umí odpovídat. A k tomu navíc prostřednictvím svých odpovědí vám pokládá otázky. Petr Wagner, vášnivý český gambista, umělecký vedoucí a dirigent barokního souboru Ensemble Tourbillon, je velmi přímý, říká o sobě například, že je v podstatě chronický experimentátor, a zdá se, že jeho energie nezná mezí.
Napadá mě spousta dalších myšlenek, když tak přemýšlím o tom, co napsat úvodem k rozhovoru s touto zajímavou osobností.
Vychutnejte si rozhovor tak, jak si Petr vychutnává život a v neposlední řadě i zmrzlinu Angelato.

Jsi hudební nadšenec. Co tě k této profesi přivedlo?
No přeci láska k hudbě! Od dětství byla hudba – klasická i jiná – okolo mne, a to nemohlo zůstat bez následků.

Program tvých koncertů má atypický vzhled. Jak tvoříš vlastní projekty?
Ta atypičnost formátu je dána charakterem samotné hudby, kterou hraji. Jde o barokní hudbu, a ta má trochu jiný časový a emocionální průběh než třeba romantická symfonie nebo rocková písnička. Baroko je takové zajímavě nepravidelné, pořád pulzující a zároveň málokdy nudné. Takže skladby v programech řetězím vedle sebe a ony pokaždé v jiném kontextu dostávají trochu jiný význam. Doufám, že je to slyšet i na mých koncertech.

Co kreativita, kouzlo a magie hudby?
Je to jako vymyslet novou zmrzlinu. Technologie je stejná, ale obsah pokaždé nový, jiný a vzrušující. Chceš-li, můžeš to nazvat magií, ale já moc na tyhle termíny nevěřím. Having said that, když člověk hraje pro naladěné, vstřícné a hudbymilovné publikum, k nějakému vzájemnému přenosu energií dochází. Někdy to může být velmi velmi silné.

Rád experimentuješ?
Moc rád. Pořád experimentuji s novými hudebními nástroji, testuji lepší a lepší smyčce, struny, objevuji a odkrývám nové skladby a objevuji neznámé skladatele a hudební styly minulých staletí. Ano, řekl bych, že jsem v podstatě chronický experimentátor, a to i v životě…

wagner 124x

Hudba a jídlo patří od nepaměti k sobě?
Samozřejmě! Ovšem na druhou stranu nemám rád, když se kvalitní hudba poslouchá při jídle, ať už reprodukovaná nebo živá. Myslím, že si kvalitní jídlo i hudba zaslouží pořádné soustředění, a o to větší je pak požitek, pokud jsou vnímány odděleně.

Jakou kuchyni máš rád? Čím tě musí zaujmout?
Nejdřív vůně, pak barvy, obsah, a pokud se to všechno rýmuje s mým vkusem, určitě mi to bude i chutnat!

Jsi to, co jíš?
Tak to vážně nevím… Podobám se třeba pistáciovému ořechu, smetaně, čokoládě nebo chřestu? To musíš posoudit sama!
( Smích…)

Jakou zmrzlinu si dáš?
Jsem posedlý čokoládovým sorbetem, pistáciovou, parmazánovou, mangovou, rýžovou a…. vlastně všemi, které máte v nabídce. Teď musím ochutnat rebarborovou!

Opravdu? Beru to jako kompliment – díky.
Tvé hudební plány do budoucna? Už se něco rýsuje?

Příští týden jedu koncertovat a přednášet do Florencie, potom do Amsterdamu a Haagu. Velmi brzy mi vyjde nové CD, kde hostuje fenomenální sopranistka Hana Blažíková. No a plánuju se u vás stavit na tu rebarborovou zmrzlinu. Takže, jak vidíš – je toho hodně.

Tvoje motto?
Nevím, počkej, musím se zamyslet…. Co takhle: „Žij každý den, jako kdyby byl tvůj poslední.”

wagner 075xwagner 0401

Jednoduše. Angelato