21. Srp

Pohádkové Angelato putování: kamenný ostrov Brač

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Po příjezdu na dalmatský ostrov Brač nás jako první oslní kámen. Sněhobílý „bračský mramor“ je znám již od antických dob a byly z něj vystavěny významné budovy mnohých nejen evropských metropolí (Diokleciánův palác ve Splitu, Bílý dům ve Washingtonu, parlament ve Vídni a Budapešti, státní budovy v Bělehradě..v Praze hotel Panorama) a dokonce i hrob českého pradědečka našeho kamaráda.

Brac-WM-5

Název Brač pochází ze starého ilyrského pojmenování jelena, který byl ve středomoří považován za kultovní zvíře (ilyrsky brenton, řecky élaphos). Ostrov Brač byl zapsán pod jménem Brentista a Elaphusa. Dnes se tu ale s jeleny ani náhodou nesetkáme.

Na každém kroku zde ovšem potkáváme pozůstatky bohaté minulosti tohoto ostrova. Touláme se skalnatou krajinou, ve stínu staletých olivovníků, mezi starými zídkami z lomového kamene. Po celá staletí Bračané odstraňovali kámen, vytvářeli políčka a terasovité pozemky, na kterých vysazovali olivovníky a vinou révu.

Brac-WM-9

Ve vnitrozemí objevujeme půvabnou vesnici Škrip, v níž nalézáme zbytky opevnění z obrovských balvanů, tzv. kyklopské zdivo. Škrip je nejstarší z místních prastarých osad a jeho stáří se odhaduje na 3 000 let. Za antického Říma byl hlavním střediskem výroby sarkofágů. Dnes se tady z oliv vyrábí extra panenský olivový olej známý pro svou mírnou hořkost a vůni jaderské soli a ovoce. Olivové háje jsou zde téměř doslova na každém kroku a tvoří pohádkovou krajinu. Většina olivovníků je stará 150 až 300 let.

Brac-WM-10

Mezi těmito olivovníky jsme se poprvé v životě setkali s někým, kdo vyrábí olivový olej. Jsme v rodinném hospodářství Dujmović, kde se tradičně pěstují olivovníky. Skupina šesti původních kamenných domů se střechami z plochých kamenných desek (škriljci) nám vzala dech.

Brac WM 6Brac-WM-17

Paní Luce a pan Mihovilo Dujmović nás zvou do sklepa (čemer) a hrdě ukazují 150 let stará kamenná koryta s pečetí, tzv. kamenice. S úsměvem nám vysvětlují, že tyto „sarkofágy“ neskončily v Římě, jsou zde, naplněné olivovým olejem, který v nich krásně uzraje a získá onu nenapodobitelnou chuť a jemně zelenkavou barvu.
Vyprávějí nám, že olivy vyžadují ticho, kamenitou půdu, sůl a slunce. Sklizeň začíná na přelomu října a listopadu a trvá někdy až do února. Postup lisování panenského olivového oleje se během staletí skoro nezměnil a olej se stále lisuje za studena.

Setkání se neobvyklými lidmi je vždycky obohacující a jejich svět se nějak stává i vaším.

Brac-WM-7

Z Brače jsme vám přinesli jedineční vzkaz. Ten vám přečtou vaše chuťové buňky, až budete ochutnávat olivovou zmrzlinu, nechat ji na jazyku rozpouštět a divit se. Napište nám pak, co jste tam vyčetli…

Brac-WM-14

Jednoduše. Angelato