05. Srp

Melounové gazpacho s olivovo-bazalkovou zmrzlinou

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Máte chuť uvařit něco bez vaření?
Co třeba melounové gazpacho s olivovou zmrzlinou?
Jde z něho vytvořit tolik variant a obměn, že se nikdy neomrzí.
Suroviny stačí jen zamíchat a podávat. Rychlé a jednoduché! Ideální pro horké letní dny.
To mám ráda… Dejme se tedy do práce.

Ingredience:

1/4 většího melounu vodního oloupaného/ nakrájeného na menší kostky
3 ks větších nakrájených rajčat
1 ks oloupané nakrájené salátové okurky
1ks papriky
1 malá červená cibule
1 citron
2 lžíce extra panenského olivového oleje
1/2 lžíce mořské soli (Maldon)

Na ozdobu:

100% mandlová pasta
1 lžíce extra panenského olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
špetka pepře
1pálivá paprička
nakrájené kousky melounu
nakrájené kousky okurky
olivovo-bazalková zmrzlina

Postup:

1. Rajčata umyjeme, rozpůlíme, odstraníme tvrdou část od stopky a nakrájíme. Dáme je do mixéru, trochu rozmixujeme.
Odstraníme konce okurky, oloupeme a nakrájíme, přidáme do mixéru.
Papriku nakrájíme nahrubo, nakrájíme a přidáme cibuli, vymačkáme citron a také meloun. Meloun rozkrojíme na polovinu. Vykrojíme dužinu a nakrájíme nožem kostky dle libosti,
ást melounu si necháme na později na ozdobu hotové polévky.
Jak nakoupit meloun?
Každý meloun není tak sladký. Někteří je fackují, potěžkávají, znalecky oťukávají. Ale to všechno předčila technika mého tatínka. Otočil ho, podíval se na něj, spiklenecky se usmál a řekl:”Ženské – ty jsou nejsladší.” Dnes, při nákupu melounu, při výběru používám techniku mého tatínka. Zatím je neomylná, a to tajemství si ponechám..Existují mužské a ženské vodní melouny.
Vodní meloun dáme do mixéru, osolíme, nalijeme olivový olej a vše rozmixujeme.
Baví mě tradiční recept něčím oživit, přidáním vodního melounu do studené gazpacho polévky získáte sladký a osvěžující šmrnc.
Jako poslední věc si nakrájíme do polévky něco malinko ostřejšího. Dodá to skvělé balance chutí – a ten štiplavý konec, který umí jídlu dodat jenom ve správném množství podaná chilli paprička.
Vyzkoušíme hustotu polévky, jestli není potřeba dolít vodu, a před podáváním chladíme nejméně 3 hodiny. Servírujeme s nakrájeným melounem a okurkou. Mandlová 100% pasta vyrobená ze sicilských mandlí nesmí chybět!
Sladká tečka, to je olivovo-bazalková zmrzlina.

Jednoduše. Angelato