25. Lis

Jak jinak než ořechová…

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Máte chuť na oříšky?
Nejraději je mám úplně čerstvé, když se z nich sloupne bílá blanka, která skrývá dokonale tajemství: křehké, měkké, mléčné…jádro. Vzpomínám si, jak jsme jako děti koncem června sbírali zelené vlašské ořechy a jak jsme od toho loupání měli celé ruce hnědé. A kouzelný ořešák? Projdete-li kolem něj, splní se vám nejtajnější přání.

orah 091

Zralé vlašské ořechy se sbírají v září. Čím světlejší, tím vyšší jakost. Rozřízneme-li čerstvý ořech, měl by být bílý. Pozor, brzy žlukne, není-li dobře uchován.

Co by to bylo za podzim bez vůně domácích, letos sklizených vlašských ořechů? Plní se jimi koláče a šátečky, nejvíc jim to ale sluší ve zmrzlině. Ta je potom chuťově výrazná, příjemně olejnatá, naprosto královská. Obsahují velkou řadu minerálů a antioxidantů, a navíc mají více vitamínu C než citrusy.

Taky je máte tak rádi? Tak si jich několik „rozlouskněte“ v Angelato třeba ještě dnes.

orah 002orah 072 orah,tikva 105

Jednoduše. Angelato