07. Čvc

Máme angreštovou zmrzlinu!

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Malé, šťavnaté, chlupaté plody angreštu začínají právě dozrávat. Angrešt dnes nekoupíte na každém rohu a najdou se dokonce lidi, kteří ho ani neznají. Také si myslíte, že je opomíjený?
Moje nedělní toulky mimo Prahu už mají chuť léta. Vyrážíme na sběr! Zase do vesnice Lstiboř, kde na mne pan Doskočil s úsměvem čeká: „ Zralé bobule si můžete tady z keře otrhat sama. Nechci vás odradit tím, že je pichlavý. Není to, hm, žádná legrace.“
„Pichlavý?“ Angrešt je sice chlupatý, ale jinak chutný. Nedá se mu odolat. Ten čerstvě natrhaný nezapomenutelně chutná. Je osvěžující a k létu se prostě hodí!
A už otevírám angreštové obzory úplně jiným směrem, než jsou zavařeniny, omáčky, kompot, mošt, víno…

angrest 019

Co třeba angreštová zmrzlina?
Zralý, ale ještě tvrdý angrešt (přezrálé plody jsou vodnaté a nezralý angrešt může mít i nežádoucí účinky) zbavíme stopek a zbytků okvětí, vypereme, na jemno rozmixujeme a propasírujeme přes síto nebo můžeme připravit zmrzlinu i se slupkami a zrníčky. Jsem zvědavá na výsledek. Jeho šťáva není barevná, ale sladko-kyselo-trpká chuť zůstane už pak „na furt“!
Báječný způsob, jak ochutnat angreštovou zmrzlinu, nebo vyrazit pro vlastní bobule!
Už se nemusíte šklebit a napište do seznamu „mám ochutnat“.

angrest 005angrest 037 angrest 054angrest 063x

Jednoduše. Angelato