15. Dub

Kopřivová zmrzlina, la vida!

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

A máme tu Zelený čtvrtek.

Dodržujete velikonoční zvyky? Víte, jaký pokrm podle pověry vařili na Zelený čtvrtek naši předkové? Míváte také vždy něco zeleného k jídlu?

Osobně mám pro kopřivy slabost. Právě teď bych se po nich utloukla.
Miluji kopřivovou polévku, nudle, ravioli, noky… V italských receptech najdete například tagliatelle all’ortica, nudle s kopřivami.

A co třeba zmrzlina z čerstvě natrhaných mladých kopřiv? Jak na to?

Udělejte si výlet do přírody nebo si odskočte do trhu. Ale dejte pozor na místo, kam si pro ně chodíte, sbírejte jen vršky mladých kopřiv s co nejtenčími stonky. A že kopřivy pálí? Rukavice někdy pomohly více, někdy méně…
Kopřivy krátce pošírujeme (to znamená, že je na krátkou dobu ponecháme v horké vodě) a přecedíme. Obvyklá teplota je 80 °C. Pošírování zachovává hodnotné látky a původní chuť kopřiv.
Aby zmrzlina připravená jen z kopřiv nebyla prostě moc kopřivová, přidáme citrónovou šťávu a olivový olej nebo domácí jogurt. Kopřiva je chuťově hodně výrazná a stačí jí troška.

Go kopřivy go!

Jednoduše. Angelato