23. Zář

Když švestky, tak čokoládově..

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Víte, co jsou kadlátka?

Sljiva Blog 1

Košík plný čerstvých, stříbřitě ojíněních slív mi připomíná švestkový sad, který rostl u mých prarodičů. Pamatuji se na rozkvetlé slivoně i jeden osamělý morušovník. Děda ze švestek dělával rakiju aneb slivovici. Podzimní pálení domácí slivovice bylo samozřejmostí a švestková marmeláda, kterou babička vařila po svém, bez cukru a pomaličku, na sporáku na dřevo, mi stále ještě voní v paměti. Ve všem tom cítím ty naše slovanské kořeny.

Sljiva Blog 14cokolada-sorbet 371_27

Slivoň /švestka, slíva/šljiva aneb trnka, kadlátko/ karlátko… je teplomilná, slunná, voní domovem. To, co činí slivoň slivoní, má chuť mého nejútlejšího dětství. Tajemství fialovo- indigové alchymie mě dodnes fascinuje.

Sljiva Blog 6

Chci si hrát.
Když švestky, tak čokoládově…
Omyté, rozpůlené a vypeckované pečené švestky a lehce hořká 67% tmavá čokoláda Madagascar- to je bohatá chuť a luxusní barva, která až svádí k hříchu.
Od švestek přes čokoládu až k Angelatu.

Sljiva Blog 12sljiva-cokolada 030_7 Sljiva Blog 2

Jednoduše. Angelato