07. Říj

Když se Popelčina dýně stane královnou podzimu

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Jako i pohádka sama, tak i Popelčina dýně má mnoho kouzelných motivů, od předkrmu až k dezertu.

pan doskocil miroslav 126_19

Moje chuť vařit a experimentovat v kuchyni Angelato pramení právě teď z podzimní nálady. Chci ze sychravého podzimu vyčarovat to nejlepší. Říjnové dny zbarvovat do oranžova.
Miluji dýně.
Miluji jejich barvu a přirozenou sladkou oříškovou chuť.
Miluji, jak umějí zahřát v těchto chladných a větrných dnech.
Miluji nedělní toulky mimo Prahu, jakýsi zvláštní ples na polích u vesnice Lstiboř, kde se mne pan Doskočil s úsměvem zeptal:
„ Na pole jste přišla v balerínkách?“
Ihned mi podal své gumáky, které byly o pár čísel větší. Nebyly to zrovna růžové střevíce, ale cool princezna už byla na světě.

pan doskocil miroslav 146_13pan doskocil miroslav 076_9

Čáry máry pod kočáry,
čarovala ryba,
aby byla chyba.
Čaroval rak,
aby bylo tak!
(lidové říkadlo)

Z obyčejné dýně vykouzlíme pohádkovou zmrzlinu. Letos bude v Angelato dýňový speciál, každý týden bude dýně okořeněná trochu jinak.
Dýně Hokkaidó, které Japonci nazývají Kabucha, se prý loupat nemusejí, stačí jenom vydlabat vnitřní část se semínky, dužinu nakrájet na větší kusy, trochu uvařit a okořenit dle gusta.

*se skořicí a vlašskými ořechy
*s černým sezamovým semínkem
*s chilli papričkou, zbavenou semínek a nasekanou najemno
*s tymiánem

Jedeme na ples. Jak jinak, než v Angelato kočáru.

pan doskocil miroslav 046_6pan doskocil miroslav 153_14 tikva hokaido 054_1hokaiddo pumpkin 068 pan doskocil miroslav 115_18 tikva hokaido 002_6

Jednoduše. Angelato