12. Zář

Když hruškový sorbet, tak se šalvějí

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Sobota, ranní vstávání, krásně vonící káva a honem na trh. V Bělehradě se odjakživa v sobotu chodilo na svatby nebo na trhy. Nebo na hřbitov. Záleželo na tom, jak to kdo právě po ránu pociťoval.

kruska 013_5akruska 124_10

Miluji tu úžasnou atmosféru trhu.
Miluji nakupování u známých pěstitelů.
Miluji nečekanou ochutnávku čerstvého, právě ukrojeného kousku hrušky.

kandirana zalfija 020_8 kruska 112_4

Věřím, že si v říjnu oddělení ovoce a zeleniny v supermarketu nevšímáte. Tuzemské hrušky se staly popelkou. I když se jim u nás daří, přesto v regálech ubývají. Nerada sleduji módní trendy producentů ovoce a mám pocit, že s každou zapomenutou odrůdou hrušek na pomyslný hřbitov odchází jedna chuť. Solanka, Clappova máslovka, Boscova lahvice, Williamska, Madame Verté, Pařížanka, Muškatelka, Špinka, Stará panna…

Kam s hruškou? Na křížaly, do kořalky, frgálů nebo do zmrzliny? Stačí přidat karamelizovanou šalvěj a hruškový sorbet se stane exotickou delikatesu, která najednou dokáže probudit dva smysly.

kandirana zalfija 020_1kruska 045_3

Smělle & Taste.

kruska 058_11 kruska 124_2

Jednoduše. Angelato