01. Říj

Když čokoláda, tak tmavá…

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

První vyznavači boha jménem čokoláda byly starověké národy, Mayové a Aztékové, kteří připravovali a konzumovali nápoje z kakaa, smíchané s vodou nebo vínem. Často přidávali vanilku, skořici, červený pepř, med, a dokonce i chilli.

Podle aztécké legendy kakaovník přinesl z nebe jejich bůh Quetzalcoatl na paprscích ranní hvězdy a lidé každý rok přinášeli na počest bohům lidské oběti. Poslední jídlo oběti bylo jen kakao. Nevím, z jakého důvodu mi maminka každý večer dávala kakao!

Hernando Cortés v roce 1527 přivezl recept a náčiní na výrobu hořké čokolády a rozpoutal čokoládové šílenství, které se přes Francii rozšířilo do Evropy a trvá dodnes.

cokolada sorbet 382_1 cokolada sorbet 474_29cokolada sorbet 167_25 cokolada sorbet 187_4x

Také vás to drží? Zbožňujete svůdnou chuť čokolády? Čokoláda má tolik tváří, že se vždy najde jedna, které nedokážeme odolat. Krémově jemná. Hříšně lákavá a ďábelsky tmavá. Je delikátní a inspirující.

cokolada sorbet 269_34coko mix 004_1

Jednou z těch tváří, které by vás mohly očarovat, je čokoládový sorbet. To, co čokoládový sorbet dělá sorbetem, je jen a jen čokoláda, ze které se vyrábí. Doporučuji hořkou čokoládu, která obsahuje min. 60% kakaa.
Tak si pojďte hrát, uvolněte fantazii. Nejkrásnějším rysem tohoto sorbetu je to, že má vlastně neomezený počet variací základního receptu.
Dneska to bude opět jednoduché: čokoláda, čokoláda a čokoláda. Žádný prášek ji nedokáže nahradit a nic jiného tam nepatří. Jazyk lhát dokáže, ale obelhat se nedá.
Kéž by to šlo bez ní.. dark & chic!

cokolada sorbet 265_13x

Jednoduše. Angelato