14. Kvě

Co třeba lékořicová zmrzlina?

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Ach, lékořice.
Buď ji milujete, nebo nesnášíte, nic mezi tím.
Máte rádi lékořicové pendreky či bonbony? Já moc ne. Jako malé mně nikdy nechutnaly a vím, že i leckde jinde nad nimi ohrnují nos.
Ale jako správná čarodějnice dnes musím dát lékořici šanci.
Užívám si proměnlivé proudy tvořivosti a hraji si. Teď se raduji z toho, že zkouším nové opojnější ingredience.

Co potřebujeme?
Sušený kořen lékořice.

Jak na lékořicovou zmrzlinu?
Kořen lékořice nakrájíme na drobné kousky a umeleme v mlýnku. Nakrájený a pomletý kořen se vaří tak dlouho, až získá potřebnou hustotu. „Sladké dřevo“ má silnou, výraznou sladkou chuť a zahřívací účinek, ale musí se opatrně dávkovat. Čím tu sladkou chuť zmírnit? Sečuánským pepřem, hřebíčkem nebo zázvorem? Vším… tak akorát. A nesmíme zapomenout přidat třtinový cukr, čerstvé mléko a smetanu.

Téééda! Cítím úžasnou nevtíravou přírodní vůni…
Dejte šanci lékořici.
Taková ňamka!

*Víte, že roku 1760 George Dunhill přidal k lékořici cukr, a tím začala výroba lékořicových cukrovinek?

liquorice 001 liquorice 002liquorice 003

Jednoduše. Angelato