14. Dub

Co třeba fenyklová zmrzlina?

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Máte rádi fenykl?
Fennel, finocchio, fenykl obecný, fenykl sladký nebo boloňský, řapíkatý, florentinský…
Na saláty, polévky, plnění, dušení, zapékání – fenykl je taková voňavá zeleninová popelka. I když jeho bulva moc vábně nevypadá, nic mi však nebrání v tom, nechat se jím inspirovat.
Fenyklová zmrzlina má fantastickou svěží chuť, která mile překvapí i ty, kteří fenykl, kvůli výrazné anýzové chuti, zcela zatracují.

fenykl 038

Co je potřeba: fenyklová bulva, šťáva z citrónu, mořská sůl (špetka).
Z fenyklu odřízneme spodní dřevnatou část a také vrchní část s natí (podle potřeby se zbavíme vrchních tvrdých listů). Důkladně omytou a očištěnou bulvu nakrájíme na plátky.
Omyjeme, krájíme, zakápneme, osolíme, přidáme fior di latte, mixujeme, dáme do zmrzlinového stroje a pak už nezbývá nic jiného, než tu dobrotu vychutnávat. Třeba samotnou nebo jako přílohu k masu s několika snítkami kopru na konečné zdobení.

fenykl 004

Fenyklová zmrzlina si mě získala na plné čáře. Těším se na vaše hodnocení, jsem sama moc zvědavá.

fenykl 020fenykl 024 fenykl 042fenykl 108 fenykl 069

Jednoduše. Angelato