13. Lis

Co třeba datlová zmrzlina se zázvorem?

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Je na čase si ten listopad krásně užít!
Tím myslím s něčím jednoduchým, ale – dokonalým.
Datle, date, datte, datel, beduínský chléb, balah…
Co třeba datlová zmrzlina se zázvorem?
Té se nedá nic vytknout. Je sytá, hřejivá, nadchne vás svojí jednoduchostí a spojením rafinovaných chutí, které ještě zjemní kokosové mléko.

IMG_4100

A tak začnu od základu – jak a podle čeho vybírat datle.
Pěstují se v mnoha odrůdách, podle druhu mohou mít žlutou, oranžovou až černou barvu a konzumují se čerstvé i sušené. Sklízejí se od září do konce listopadu a nová úroda je měkká a šťavnatá.
Na našem trhu jsou datle k dostání nejčastěji sušené, nejprodávanější je „Deglet noor“. I přesto jsou velké datle Medjool výborné, z čerstvých íránských datlí bez použití jakýchkoliv konzervačních látek jsem nadšená. Jsou šťavnaté, medovo-karamelové chuti – budete je milovat! Navíc jsou krásně měkké, rozplývají se na jazyku!

Jednoduše božská zmrzlina! A navíc zmrzlina pro vegany, vegetariány, „bezlepkáře“.

IMG_5095 IMG_5028

Jednoduše. Angelato