26. Říj

Až na úpatí sopky aneb „Zelené zlato“ z Bronte

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Stále je co objevovat a my jsme se proto znovu vydali na cestu.
Tentokrát je to Sicílie, moje srdeční záležitost.
Proslulé pistácie z obce Bronte kupujeme přímo od zemědělců, kteří je pěstují tradičně manuálně a kteří své zkušenosti předávají z generace na generaci. Líbí se mi, že jednoho z těchto lidí znám osobně a vím, kde a jak pistácie sází a sklízí.
Vždy je dobré znát původ svého jídla.
Na Sicílii je všechno jinak. Už žádný stereotyp!
Kolem nás se rozkládá vulkanická krajina.
Láva skřípe pod nohama.

IMG_3405

Vidět ušlechtilé pistáciové háje je úžasný zážitek. Některé jsou staré skoro 180 let, rostou v nadmořské výšce 300 až 900 metrů. Zdá se, že se plazí přímo z lávy. Kolem kouřící Etny je místo hliněné půdy jen černá láva, na které se však rostlinám daří dobře. Sopečná půda je bohatá na minerální soli a fosfor, které pistáciím dají silnou aromatickou chuť. Žasnu nad jejich životaschopností, která jim dovoluje přežít i přesto, že je třeba celé léto bez jediné kapky deště. Žasnu nad jejich schopností udržet se i na nejstrmějších horských svazích díky svým zauzleným větvím a hlubokým kořenům, někdy i 4-5m pod povrchem země.
Plody visí ze stromů v hroznech. Sklizeň pak probíhá každý lichý rok začátkem září, plody se otrhávají, stejně jako za starých časů, ručně a suší se 3-4 dny na slunci.

IMG_3397

To je opravdu kouzelná událost, do níž je zapojena celá populaci Bronte: ženy, muži, staří a mladí, všichni sbírají plody. Fascinující je, že každá rodina v Bronte má své pistáciové stromy.
Nunzio nám vysvětluje, že sklízení ve správný čas je stejně tak důležité jako způsob, jakým pěstujete rostlinu. Pistáciový keř má jeden rok bohatou úrodu a následující pak nižší, tak ho vždy jeden rok nechává „odpočinout“.
Pistácie proti ostatním druhům ořechů dávají poměrně nízký výnos – 15-30 kilogramů z rostliny, a tudíž jsou drahé.
Slovo dalo slovo, a tak poslední zajímavý fakt, který jsem se dozvěděla o pistáciích, je to, že na každou osmou samičí rostlinu potřebujete zasadit rostlinu samce proti větru tak, aby vítr mohl nést pyl ze samčího květu na pestík samičího.

IMG_1389

Říká se, že pistácie z oblasti Bronte patří k nejlepším na světě.
Malá jádra smaragdově zelené barvy, krytá fialovou sametovou kůru jsou prostě boží.
Pěstování pistácií na sopečné půdě považuji za heroický čin: ve skutečnosti to území je jen „sciara“, což znamená „nezkrotná, neúrodná zem“. Tady, mezi lávou a kameny, kde pistácie rostou, je téměř nemožné pěstovat jiné druhy rostlin.
Ale možná to je přesně ten důvod, proč jsou pistácie z Bronte chuťově tak dobré.

IMG_3388IMG_1385 IMG_3410 IMG_3379 IMG_3429 IMG_3931

Jednoduše. Angelato