28. Dub

Avokádová zmrzlina – proč ne?

Posted by Biljana Kebakoska Dimitrijevic & filed under blog.

Jaro je zelené.
Náhle se u mne probudila chuť na zelenu barvu.
A dubnovou „must have“ chuť i barvu má… avokádo! .

Miluji avokádo s výbornou krémovou dužinou v jakékoliv slané nebo sladké úpravě. U nás v rodině ho všichni milují.
Ještě něco k samotnému avokádu. Můžeme ho použít kdekoliv a kdykoliv.

avokado 000

Jak správně vybrat avokádo?
Pokud ho milujete, vyrazte nejdřív na nákup, ale počítejte s tím, že je náročné sehnat u nás dobré avokádo. Zralé avokádo má tmavě zelenou, skoro fialovou slupku a měkkou máslovitou dužinu. Přezrálé plody nekupujte. Zelený plod, který lze koupit v supermarketech po celý rok, je příliš tvrdý. Nenechávejte ho dozrát na chladném místě, nedozraje a zůstane gumový. Z nezralého avokáda dobrou zmrzlinu neuděláte.

avokado 001avokado 003

Jak s avokádem na zmrzlinu?
Čerstvá avokáda rozkrojíme, vyjmeme pecky, lžičkou vydlabeme dužinu, zakápneme je citrónovou nebo limetkovou šťávou, přidáme kokosové mléko, pár zrnek himálajské soli a rozmixujeme. Zdobíme na jemno nasekaným pistáciemi. Pro ty, kteří mají rádi ostřejší kombinace, můžeme přidat nasekanou chilli papričku.

Avokádové zmrzliny, která chutná jako oříšky s máslem, není nikdy dost. Mňam!

Tip: Pecku avokáda zasaďte do květináče špičkou nahoru.
Tip*: Avokádo se neloupe. Z rozkrojených půlek vydlabejte lžící měkkou dužinu. Chutná jen zralé!

avokado 002avokado 004

Jednoduše. Angelato